Over mij

Na het bouwen van enige messing bouwkits van oa. Philotrain, Werps, MK, Hollandsch Locaalspoor, Dido en Mesu had ik voldoende bagage om eens zelf wat te proberen. Immers, je bouwt alleen maar wat op dat moment beschikbaar is. Maar wat ik eigenlijk wilde, kwam maar niet of was niet of moeilijk aan te komen, namelijk 4-assige houten rijtuigen. Met een werktuigbouwkundige achtergrond was het tekenen in ieder geval geen probleem, alleen moesten de fijne kneepjes waaraan een etsplaat tekening aan moet voldoen nog even geleerd worden. Waar tot voor kort men afhankelijk was van toeleveranciers, is het voor sommige onderdelen nu ook mogelijk deze in 3d print te laten printen. Ook hiervoor geldt, dat het 3d tekenen wel even geleerd diende te worden. De opleiding werktuigbouwkunde voorzag hierin destijds nog niet.

Deze hele bezigheid is een hobby an sich geworden, waarbij de uitdaging soms ligt in het steeds verder verfijnen van de uiterlijke vorm als ook de bouwwijze van de messing kits. Hierdoor is tot op heden geen model gelijk in uitvoering.

De modellen kies ik uit persoonlijke interesse, dus zullen voornamelijk Nederlands, met een voorkeur voor de Staats Spoorwegen zijn. Maar ik heb inmiddels ook wat Zwitserse smalspoor modellen ontwikkeld.

Leidraad voor de ontwikkeling op dit moment is de samenstelling van de Vlissingse mailtrein D115 naar Berlijn. Enkele modellen kunnen uit het programma van Trix, Fleischmann en Piko aangeschaft worden, maar het overgrote deel vul ik zelf in met eigen messing modellen, oa. postrijtuigen, een ABDd en enkele ABd rijtuigen.

Afhankelijk van de moeilijkheid van het model, lukt het mij op dit moment om zo’n twee tot drie verschillende modellen per jaar te ontwikkelen. De leden van mijn modelbouw club team Mitropa bied ik de mogelijkheid om ook een model te laten bouwen. Deze modellen dragen de naam “team Mitropa Models” middels een logo of “TM-Models” als geschreven tekst. De overige modellen zijn onder “Belderok Design Scale Models” bekend.

Bij de presentatie van de modellen is vermeld waaruit ze bestaan en is bijgehouden hoeveel etsplaten zijn geproduceerd.

In team Mitropa verband neem ik regelmatig deel aan modeltrein beurzen en daar zijn de modellen soms te zien in een vitrine, maar vaak ook in een trein op onze modelbanen.

 

Geef een reactie