SS ABDd 601-604 / NS ABDd 7001-7004

De eerste twee doorgangsrijtuigen voor internationale dienst op draaistellen werden al in 1893 door de Staatsspoorwegen besteld en geleverd door Görlitz. Een jaar later volgden nog twee rijtuigen gebouwd door Van der Zypen. Het waren vrij korte rijtuigen met slechts vijf coupés eerste en tweede klasse en een behoorlijke bagage afdeling voor hutkoffers en hoedendozen. De rijtuigen zijn specifiek voor de mailtrein van Vlissingen naar Berlijn bedacht. Oorspronkelijk had de buitenwand houten kozijnen, rond 1904 zijn er messing standaard raamkozijnen geplaatst. De messing kit voorziet in de laatste variant. Latere van buiten zichtbare veranderingen betreffen het verwijderen van de noodtreden en handgrepen onder de ramen (volgens foto’s niet altijd volledig uitgevoerd) in 1928. In datzelfde jaar werd de gasverlichting omgebouwd naar elektrisch licht, waarvoor een dynamo en accubakken werd aangebracht en de gastanks werden afgenomen. Tevens verdwenen de gaslichtluchters op het dak.

In 1929 is een rijtuig afgevoerd in verband met een ongeval. De reguliere afvoer vond plaats in 1947/48 toen de rijtuigen al lang niet meer in het internationale verkeer te vinden waren. Een enkele kreeg nog uitstel door ombouw tot verblijfwagen voor het spoorweg bouwbedrijf.

1e prototype NS uitvoering met messing vouwbalgen

Eerste prototype NS uitvoering coupé zijde.

eerste prototype in NS uitvoering

Eerste prototype in NS uitvoering gangzijde.

Eerste prototype NS uitvoering gangzijde.

Eerste prototype NS uitvoering gangzijde.

Eerste prototype NS uitvoering met messing vouwbalg

Eerste prototype NS uitvoering met messing vouwbalg.

Eerste prototype NS uitvoering gangzijde.

Eerste prototype NS uitvoering gangzijde.

Het model is opgebouwd uit 0,4mm messing. De buitenwand wordt met een binnenframe verstevigd. Er is een redelijk gedetailleerd interieur aanwezig. Het dak is in zijn geheel een 3d print vanwege de moeilijke dubbele kromming aan de uiteinden. Tevens zijn alle dakluchters en het waterreservoir deksel op hun juiste plek mee geprint. De verticale wand van de lichtkap is een los messing inzetstuk.

Losse onderdelen:

 • Fleischmann Pruissische draaistellen
 • Luck 11mm/25mm RP25 fine scale wielen
 • Weinert 4-voudig opengewerkte buffers (niet op foto)
 • Werps modelschroefkoppelingen (niet op foto)
 • Messing gedraaide gastanks
 • Messing gedraaide draaisteltappen
 • Action grijze primer uit spuitbus
 • Phildie 105 groen (wagenbak)
 • Phildie 757 zwart (onderstel)
 • Tamiya X-1 wit (toiletruit en SS aslagers)
 • Tamiya XF-55 deck tan (dak)
 • Tamiya roodbruin (banken 1e klasse)
 • Tamiya olive drab (banken 2e klasse)
 • Action witte primer uit spuitbus (interieur en gordijnen)
 • Tamiya bruin (vouwbalg)
 • Eigen ontwerp decals geprint met ALPS MD-1000
 • Dak is 3d print incl alle dakluchters al op de juiste plek
 • Vouwbalgen 3d print (te zien op SS uitvoering)

Productie:

 • 1e prototype, 2 etsplaten
 • 1e oplage, 30 etsplaten
 • 2e oplage, 2 etsplaten
 • 3e oplage, 2 etsplaten