SS ABd 621-626 / NS ABd 7151-7156 / 177.501

Na de bestelling van de eerste doorgangsrijtuigen door de Staatsspoorwegen, volgde een bestelling van een stel merkwaardige doorgangswagens met zogenaamde Stous-Sloot draaistellen. Genaamd naar de bedenker, ingenieur bij de Staatsspoorwegen. De reden van het afwijkende ontwerp van zowel bak als draaistellen, laat zich raden. Ook waarom er nooit vervolg bestellingen zijn geweest. Daarentegen werd het ontwerp van de eerste doorgangswagen gecontinueerd. Dit maal zes iets langere rijtuigen met een nieuwe indeling. Aan de ene zijde een WC, aan de andere zijde een urinoir. Geen bagageafdeling, en zeven coupés, twee meer dan de eerste serie. Al snel werd het rijtuig verbouwd, waarbij de houten raamkozijnen door metalen vervangen werden en het urinoir werd vergroot tot een volwaardige WC, waarbij een halve coupé opgeofferd werd. De etsplaat voorziet in deze variant. Datum van handelen is waarschijnlijk 1904, reeds vier of vijf jaar na de levering van de rijtuigen. De rijtuigen zijn al in 1924 omgebouwd naar elektrische verlichting.

Rijtuig 7152 werd in 1939 omgebouwd tot een Bioscooprijtuig. Dit rijtuig stond op een station en men kon daar films en nieuws berichten bekijken. Rijtuigen 7153 en 7154 werden in 1943 gevorderd door het Duitse leger om te dienen in een hospitaaltrein. Het interieur werd leeg gehaald en er werden banken geïnstalleerd met totaal 52 zitplaatsen. Ze kregen de nieuwe nummers SR 7507 en 7508. Na de oorlog bleef een rijtuig vermist en de andere twee werden in 1938 en 1946 afgevoerd. SR 7508 werd in 1945 Cd 7508 en in 1950 Cd 7093. 7507 werd verbouwd tot instructierijtuig voor het seinwezen en kreeg het nummer 177.501.

tM_NS_ABd_7151-7156_P7647

Gangzijde van het rijtuig in NS uitvoering.

tM_NS_ABd_7151-7156_P7644

Coupé-zijde van het rijtuig in NS uitvoering. (WC-ramen moeten nog geblindeerd worden)

tM_SS_ABd_626_P7696

En als Staatsspoor uitvoering.

Middels een extra geëtst messing uitbreidingssetje, de nodige veranderingen aangebracht om deze instructiewagen te maken. Oa. nieuwe balkons, waarbij de ene dicht en de andere nog open is, maar zonder vouwbalg. Tevens een extra apparatenkast onder de wagen en een (lege) dynamohouder.

Middels een extra geëtst messing uitbreidingssetje, de nodige veranderingen aangebracht om deze instructiewagen te maken. Oa. nieuwe balkons, waarbij de ene dicht en de andere nog open is, maar zonder vouwbalg. Tevens een extra apparatenkast onder de wagen en een (lege) dynamohouder.

En de coupé zijde. Het dak is hetzelfde als de wagens hierboven, maar dan ontdaan van de gasluchters en ventilatoren en gladgeschuurd.

En de coupé zijde. Het dak is hetzelfde als de wagens hierboven, maar dan ontdaan van de gasluchters en ventilatoren en gladgeschuurd.

tM SS ABd 623

Gang-zijde met grote en kleine houten vensters van de SS ABd 623 in oorspronkelijke uitvoering.

tM SS ABd 623

Coupé-zijde met houten tweeling vensters van de SS ABd 623 in oorspronkelijke uitvoering.

Het model is opgebouwd uit 0,4mm messing. De buitenwand wordt met een binnenframe verstevigd. Er is een redelijk gedetailleerd interieur aanwezig. Het dak is in zijn geheel een 3d print vanwege de moeilijke dubbele kromming aan de uiteinden. Tevens zijn alle dakluchters en de waterreservoir deksels op hun juiste plek mee geprint.

Losse onderdelen:

 • Liliput Pruissische draaistellen
 • Luck 11mm/24,75mm RP25 fine scale wielen
 • Weinert 4-voudig opengewerkte buffers voor SS uitvoering / Philotrain hulsbuffers NS uitvoering.
 • Werps modelschroefkoppelingen (niet op foto) / Symoba NEM kortkoppeling.
 • Messing gedraaide gastanks (SS) of geëtste accubakken (NS)
 • Messing gedraaide draaisteltappen
 • Action grijze primer uit spuitbus
 • Phildie 105 groen (wagenbak)
 • Phildie 757 zwart (onderstel)
 • Tamiya XF-55 deck tan (dak, interieur, gordijnen en vouwbalg)
 • Tamiya roodbruin (banken 1e klasse)
 • Tamiya olive drab (banken 2e klasse)
 • Eigen ontwerp decals geprint met ALPS MD-1000
 • Dak is 3d print incl alle dakluchters al op de juiste plek

Productie:

 • 1e prototype, 2 etsplaten
 • 1e oplage, 40 etsplaten
 • 2e oplage, 10 etsplaten
 • 3e oplage, 5 etsplaten